Het is natuurlijk logisch dat je een sollicitatie goed voorbereid, je wilt immers die baan, want de vacature die je gevonden hebt, is echt super leuk! Dus ben je misschien wat nerveus en zie je al voor je dat er nog 25 (of een veelvoud daarvan) andere sollicitanten voor die job in de rij staan. Wat doe je dan, en belangrijker nog, wat maakt een sollicitatie naar werken in de horeca succesvol(ler)? Een paar goeie sollicitatie tips gaan je daar bij helpen.

Je hebt je ingeschreven bij Craft Crew, omdat je heel graag in de horeca wil werken, klantvriendelijk, gastvrij, enthousiast en flexibel bent, dus het kan zijn dat wij jou binnenkort bellen of mailen voor een baan. Wij helpen je bij de voorbereiding van het gesprek, want ook wij vinden een goede match belangrijk!

Wij geven je graag de volgende sollicitatie tips:

Kies de juiste kleding

Dat je kleding schoon en verzorgd is, spreekt voor zich, maar welke stijl past bij de horecagelegenheid waar jij op gesprek gaat? Is het een gezellig jongerencafé, of juist een sterrenrestaurant? Ga je voor casual of een net pak/nette jurk? Bekijk de website en social media. Ga er van tevoren eens langs om de sfeer te proeven. Over het algemeen zijn een nette broek, bloes en schoenen een goede en veilige keus.

Maak een vragenlijstje

Natuurlijk zal de werkgever jou van alles gaan vragen, zorg dus dat je van tevoren bedenkt wat jouw antwoorden zullen zijn. Geef een goed beeld van jezelf en luister goed voor je antwoord geeft. Het is echter geen eenrichtingsverkeer: ook voor jou is het belangrijk dat dit een job is die bij je past, dus stel vooral zelf ook vragen en toon daar betrokkenheid en initiatief mee. Vraag bijvoorbeeld naar de werksfeer, het team, het type klanten, opleiding en doorgroeimogelijkheden.

Wat staat er op het menu?

Om te laten zien dat je je goed hebt voorbereid, is het eigenlijk wel een ‘must’ om de menukaart eerst goed te bestuderen. Dat zegt vaak heel veel over het horecabedrijf. Zelfs als je niet op een functie in de keuken of de bediening solliciteert, is dit aan te raden. Weet waarover je praat, je kunt zelfs iets specifieks zeggen over een bepaald gerecht. Je laat daarmee oprechte belangstelling zien.

Jij bent geschikt voor deze job!

Ook als je nog niet zo veel werkervaring hebt, kun jij prima de juiste kandidaat zijn. Het gaat erom dat je het werk met passie en enthousiasme doet, dat je past in het team, hard wil werken, gastvrij bent en het leuk vindt om het de klant naar de zin te maken. Laat zien waarom jij dit kan: vertel wat jouw sterke punten zijn en hoe je die inzet. In de horeca is het belangrijk dat je een vlotte prater bent, maar ook dat je verantwoordelijk en stressbestendig bent. Hoe ga jij om met topdrukte, lastige situaties of kritiek?

Wat kun je nog meer verwachten?

Behalve vragen over de functie en de werkzaamheden, jouw capaciteiten, ervaring en kennis, komen ook – als er een klik is en ze je de baan willen aanbieden – onderwerpen als werktijden, opzegtermijn van je huidige baan, voorwaarden en wellicht salaris aan bod. Het eerste gesprek is meestel nog niet het moment om over details en voorwaarden te beginnen, maar wel een indicatie om te bepalen of er mogelijkheden zijn.

Hopelijk kan je onze sollicitatie tips goed gebruiken! Craft Crew Horeca Uitzendbureau help jou graag, want wij vinden het belangrijk om een perfecte match te maken. Maak eens een afspraak, dan vertellen wij er alles over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *